De gemeente Amsterdam heeft er genoeg van. In populaire buurten worden gewone woningen volop verhuurd aan toeristen. Er ontstaan ‘illegale hotels’ en de toeristen hoeven zich niet aan regels te houden van bijvoorbeeld een hotel of bed & breakfast. Bewoners ontvluchten de stad door de overlast en de sociale cohesie verdwijnt in de buurten.

Amsterdam en woning-verhuursite AirBnB nemen een belangrijke stap om overlast door toeristen in de stad te verminderen. AirBnB gaat het voor Amsterdammers onmogelijk om maken hun woning meer dan zestig dagen per jaar te verhuren.

Als een gebruiker zijn woning meer dan zestig dagen per jaar verhuurd, wordt zijn account geblokkeerd. Het bedrijf gaat zelf bijhouden hoe vaak een accommodatie wordt verhuurd.

Populaire AirBnB-adressen

Uit onderzoek van het RTL Nieuws blijkt dat ruim 14-duizend Amsterdammers hun accommodatie, gemiddeld 28 dagen per jaar verhuren. Dat levert de verhuurders gemiddeld 3800 euro op. Afgelopen jaar kwamen er via AirBnB bijna 600-duizend toeristen naar de hoofdstad.

Amsterdam sprak in 2014 al een maximumverhuurtijd van 60 dagen af, maar de gemeente kon moeilijk boetes opleggen. Dit omdat AirBnb geen persoonlijke gebruikersdata afstaat. De nieuwe afspraken moeten dat euvel oplossen.

Inside AirBnB wil de discussie over AirBnB van data voorzien en maakte een overzicht van alle AirBnB-adressen. Op de kaart staan alle woningen en kamers die op 4 juli 2016 langer dan 60 dagen beschikbaar waren, binnen een marge van 150 meter.

Volgens de site geldt dat voor ruim de helft van alle 13.849 AirBnB-adressen in Amsterdam. Gemiddeld kost een woning 133 euro per nacht.

http://insideairbnb.com/amsterdam/

Amsterdam is de eerste toeristenstad die een specifieke deal sluit met AirBnB.

Advertisements