Een lage opkomst bij de twee referenda, die deze week werden gehouden. In Rotterdam en Arnhem konden inwoners hun mening geven over de bouw van nieuwe woningen in de stad. Aan het eind van de middag was in beide steden nog geen 15 procent van de kiezers komen opdagen.

Gemeente Arnhem wil in de polder aan de Rijn een woonwijk bouwen. Tegenstanders van het plan willen er juist een stadspark en een natuurgebied. Ze verzamelden genoeg handtekeningen voor een referendum. In Rotterdam ging het referendum over de bouw van nieuwe duurdere huizen. Daarvoor moeten eerst twintigduizend goedkope huur- en koopwoningen worden gesloopt.

Opkomst 

Ruim 120 duizend Arnhemmers mochten meebeslissen, maar heel druk bij de stembussen was het niet. Ook in Rotterdam liep het niet storm. De opkomst bleef daar steken op 16,9 procent. Het referendum zou pas geldig zijn als minstens 30 procent van de inwoners zou stemmen. Dit betekent dat de plannen van de gemeente kunnen doorgaan en er twintigduizend woningen gesloopt gaan worden.

De gemeente Arnhem had geen kiesdrempel, zodat de uitkomst van het referendum altijd geldig zou zijn. De opkomst lag daar op 24,1 procent. De meerderheid van de Arnhemmers stemden voor een ‘ja’ en dat betekent dat ook hier de gemeente de plannen kan voortzetten.

Advertisements