In de maand november zijn er 46,500 unieke hypotheekaanvragen verstuurd, een record. Het vorige maandrecord dateert van juni 2015 (42.500 unieke hypotheekaanvragen). Volgens Het Hypotheek Data Netwerk (HDN) liet de maand november een stijging van 47,5% zien ten opzichte van oktober 2016.

‘‘De ontwikkeling van het aantal hypotheekaanvragen op maandbasis volgde tot november het gemiddelde seizoenspatroon, maar als gevolg van de renteverhoging in november zijn de aanvragen gestegen,’’ aldus Dorine van Basten, directeur HDN. In totaal zijn er tot en met november 2016 327.000 aanvragen verzonden. Dat is ongeveer 22% hoger ten opzichte van diezelfde periode in 2015. Toen werden er tot en met november 268.000 aanvragen verzonden.

 Hypotheekvorm

De meeste gekozen hypotheekvorm is annuïteit. In 2016 betrof 59,1% van alle aanvragen een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm los je gedurende de looptijd de hele hypotheeklening af. Zolang de hypotheekrente niet wijzigt, betaal je maandelijks een vast bedrag aan de geldverstrekker, de zogenoemde annuïteit. Dat vaste bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De verhouding tussen die delen verandert gedurende de looptijd. Een voordeel van deze vorm is dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek gegarandeerd afgelost hebt. Volgens het HDN kiezen veel mensen voor deze vorm omdat het de eenvoudigste vorm van financiering is.

Ook de aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit. In 2015 bestond 28,6% van de hypotheekaanvragen uit de aflossingsvrijevorm. In 2016 steeg dat percentage naar 32,8%. Bij deze hypotheekvorm betaal je maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. Er wordt met de hypotheek geen vermogen opgebouwd waarmee de hypotheekschuld kan worden afgelost. Als je niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde.

Bij verkoop van het huis, of aan het einde van de looptijd, dient in principe de hele lening terugbetaald te worden. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

lf-2016-12-07-15-47-46

 

Advertisements