Volgend jaar zou het zover zijn, dan zouden reizigers van Almere naar Amsterdam (of andersom) binnen no-time op hun plaats van bestemming zijn door een nieuw aangelegde tunnen: de IJmeerlijn. Nu lijkt het er echter niet op dat die tunnel er snel zal komen. Hoe zit dat precies? URB. vraagt het programmadirecteur van Visie Almere 2.0 Boris Buffing. 

In de structuurvisie Almere 2.0 uit 2009 staat dat de tunnel er in 2017 zou komen. Wat is er gebeurd?
“Het was inderdaad de bedoeling dat de tunnel er volgend jaar zou komen, maar omdat deze tunnel duur is, zo’n vijf miljard euro om precies te zijn, kan de Gemeente Almere deze beslissing niet zelf maken. Daarvoor is ze afhankelijk van het Rijk en het Rijk besloot dat de urgentie niet hoog genoeg lag om de tunnel zo snel mogelijk te graven.”

Komt de tunnel er nog wel?
“Ja, maar alleen als Almere verder gegroeid is. Anders vinden ze in Den Haag de urgentie niet hoog genoeg. De afspraak die wij nu hebben met het Rijk is dat er, wanneer er in Almere 25.000 woningen bij gebouwd zijn, we opnieuw gaan praten over de tunnel. We schatten dat dit over ongeveer tien jaar, dus laten we zeggen in 2025, zal gebeuren. De tunnel staat dus nog wel op de planning, maar als stad moeten wij eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat die er komt.”

Advertisements