Wonen in de stad was al ontzettend populair. Ook komend decennia zal de bevolking in de grote steden naar verwachting sterk blijven groeien. Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook voor de meeste middelgrote gemeenten wordt een stijging van het inwonertal voorzien, terwijl veel kleinere, vooral perifeer gelegen, gemeenten verder zullen krimpen.

Dorien Manting, Hoofd verstedelijking PBL: “De bevolkingsgroei komt vooral terecht in de grote steden en in de middelgrote steden. Alleen al in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht komen er tussen nu en 2030 350 duizend inwoners bij. Tel je daar de groei in de middelgrote steden bij op dan kom je op 700 duizend nieuwe inwoners. Dat is 75% van de totale bevolkingsgroei in Nederland in de periode tussen nu en 2030.” Van de verwachte groei van de Nederlandse bevolking – bijna 950 duizend tussen 2015 en 2030 – zal bijna drie kwart plaatsvinden in de grotere gemeenten, met 100 duizend of meer inwoners erbij.

Regionale Prognose bevolking CBS PBL

In het westen van Nederland zijn er diverse andere sterke groeiers zoals Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Amersfoort. Hier groeien ook diverse buurgemeenten van de grote steden sterk, zoals Diemen bij Amsterdam en Rijswijk bij Den Haag. In het zuiden van Nederland wordt de groei getrokken door de Brabantse steden Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda. In het oosten van Nederland blijft het inwonertal van Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Ede sterk groeien. In het noorden kennen Groningen en Leeuwarden een beduidende groei.

Bijbouwen

Om met populariteit van de stad mee te gaan de grote steden flink bijbouwen. Zo maakte Amsterdam en een aantal omliggende gemeenten afgelopen maandag bekend dat ze nog vóór 2021 zestigduizend nieuwbouwwoningen laten bouwen. Dit zijn er twintigduizend meer dan eerder gepland. Door de toegenomen populariteit van Amsterdam als woonplaats is de vraag naar huizen in en rond de hoofdstad bijna niet te stoppen.

Ook Utrecht wil voor 2019 ruim twaalfduizend nieuwe woningen bijbouwen. In 2040 denkt de stad 425 duizend inwoners te hebben, tegen bijna 350 duizend nu. Het huidige aantal woningen in Utrecht is ongeveer 150 duizend. In 2040 moeten dat er 192 duizend zijn.

 

Bron: CBS. Volkskrant.

Beeld: Pixabay

Advertisements