Aan de Jutfaseweg 205 stond eerst een fabriek en een school. Nu zijn deze gebouwen niet meer te herkennen. Op de plek staat nu een complex met 31 appartementen. “Wel hetzelfde gebouw, maar helemaal veranderd”, vertelt Rolf van den Engel, eigenaar MidNed projectontwikkeling. Dit is niet het eerste pand wat het bedrijf transformeert in Utrecht, er lopen nog veel meer projecten.

Hoe zijn jullie dit project tegengekomen?
“Een jaar of twee geleden stond het te koop op internet. Er zat toen een psychiatrisch centrum in. Helemaal wit en het zag er niet uit. Wij hebben toen gekeken of het mogelijk was om het te transformeren naar woningen. Dat kon en toen hebben we gelijk een bod uitgebracht.”

Waarom is transformeren een goed idee voor starterswoningen?
“Ik vind kantoorgebouwen heel geschikt om te gebruiken als starterswoningen. Zeker een paar jaar geleden waren de leegstaande kantoorpanden erg goedkoop om aan kopen. Ze stonden al een hele poos leeg en waren niks meer waard.

De bouwkosten zijn relatief goedkoop. Het ligt natuurlijk een beetje aan het gebouw, maar als je de bestaande materialen en constructie goed hergebruikt, kun je daar ook op besparen. Zo ben je goedkoper uit, dan wanneer je nieuw gaat bouwen.

Ook is de overlast veel minder voor de buurt. De constructie staat er namelijk al en je hoeft niet meer te heien. De bouwtijd is in principe korter. We merken, als we een buurtavond houden, dat de mensen positief zijn over dat je iets gaat hergebruiken en niet volledig gaat slopen en opnieuw gaat bouwen.

Het is dus relatief goedkoop, bouwkosten zijn laag, bouwtijd is minder lang en er is minder overlast voor de buurt. Dat maakt transformeren een ideale manier om meer starterswoningen te krijgen.”

Willen mensen in een getransformeerd pand wonen?
“Toen het project in de verkoop ging, hadden we binnen een maand alle woningen verkocht. Misschien twee maanden, maar het ging echt heel snel. Het was net een tijd waarin de markt in Utrecht weer aantrok, dat merkte je wel goed. Van de bewoners, die er nu wonen zijn de meeste stelletjes en de rest alleenstaanden. Geen gezinnetjes, wel veel starters en ook enkele ouderen.”

Merkt u dat het moeilijk is voor starters om een woning te vinden?
“Het is zeker erg lastig. Twee jaar geleden ging het al goed met de verkoop, maar nu helemaal. Het is gekkenhuis eigenlijk in heel Utrecht. Weinig woningen voor het aantal starters, dat maakt het heel moeilijk om nu een woning te vinden.

Denkt u dat transformeren een oplossing kan zijn voor het probleem?
“Het helpt, maar elke nieuwe woning helpt natuurlijk of je nou nieuw bouwt of transformeert. Het is duidelijk dat als je een leegstaand kantoorgebouw hebt, waar niks mee gebeurt je daar veel beter is anders mee kunt doen, anders is natuurlijk zonde. Gezien de grote vraag die er nu is, helpt het een beetje, maar het zou natuurlijk niet het hele probleem oplossen. De oplossing is eigenlijk om heel erg veel woningen te bouwen, overal waar dit mogelijk is. Die plekken moet je benutten; transformeren helpt daar natuurlijk wel bij.”

 

 

 

 

 

Advertisements